Historia

Vanhan nakertajalaisen sanonnan mukaan "Nakertajaan ei päässyt kuin suvet ja pirut" eli elämä kylällä oli alkuun vaatimatonta ja alkeellista. Nakertajan kylän perustamisvuosi on hämärän peitossa, mutta tiettävästi vanhin talo, Kalliokangas, on rakennettu 1906.

Taloja rakennettiin vähitellen, osa rakennustarvikkeista tuotiin Kajaani Oy:n varastosta. Tähän kerrotaan liittyvän myös Nakertaja-nimen alkuperän, vähitellen nakertamalla rakentamiseen.

Sähköt syttyivät Nakertajassa ensimmäisen kerran vuonna 1945 Uudenkylän Sähköosuuskunnan toimesta. Uudenkylän Puhelinosuuskunta perustettiin 1948. Kaiken kaikkiaan alueelle on perustettu 14 yhdistystä tai osuuskuntaa. Yhteisöllisyydellä on Nakertajassa jo pitkät perinteet.

1950-luvulla kyläläiset halusivat vaihtaa Nakertaja-nimen Uusikyläksi. Kyläyhdistyksen aloitteesta Nakertaja nimi otettiin uudelleen käyttöön 1990-luvulla. Hetteenmäellä on huomattavasti lyhyempi historia, sillä alettiin rakentamaan 1980-luvun alussa. Alue edustaa uudempaa rakennuskulttuuria Kajaanissa.